Autor: 021.rs

Novi Sad
24.10.2018.
16:28 > 16:28
Radnici Gradskog zelenila posekli su danas, 24. oktobra, više stabala u Ulici Narodnog fronta, kao i jedno drvo u Ulici Đorđa Rajkovića kod Svilare.
  • Logi

    27.10.2018 00:42
    motorno uređenje zelenila
    Komunikacija poput ove: "Zašto sečete drveće po gradu?" - "Radimo na uređenju zelenila" se u stranoj literaturi zove "dodging". Neki bi to preveli kao obmana ili izbegavanje odgovora. Dok nam javno preduzeće prodaje priču kako seče drveće na Ribarcu za drvnu industriju, mi se pitamo zašto to ne čini na "plantažama" drveća koje se sadi u te svrhe. To je kao kada bi se zlatar popeo na crkvu i skidao pozlatu sa krsta da bi napravio prsten. Dodging je raširen u praksi i normalna pojava, ali kad počne da vređa inteligenciju on mutira. Postaje nešto drugo. Uvreda i ponižavanje. Prošao sam večeras delom ulice Narodnog fronta gde su posekli drveće. Bile su to zdrave, velike krošnje. Da ne bi sve ostalo u etru, jednog dana se nadam da će svi potpisi na nalozima za seču biti revidirani i da će se utvrditi prekršajna, krivična i građanska odgovornost tamo gde postoji. Od pisanija vajde nema.
  • Prekardašilić

    25.10.2018 12:47
    Vadimo trun dok nam deblo viri
    Pišite malo o nelegalnoj seči drveta pored Dunava, i na Fruškoj g. Ko to kontroliše, ko odgovara i ko sankcioniše?
    Čitave šume nam nestaju, a vi se uhvatilu za dva drveta u gradu...Daj prvo ove velike grešnike, pa ćemo lako ove male...
  • Djura

    25.10.2018 09:53
    Obratite paznju na Bul. Vojvode Stepe gde su na prolece posekli drvored radi "unapredjenja zelenila" (najludji razlog u istoriji). Znate sta je sada tamo? Nista! Naravno da nisu nista zasadili.

    Zatim obratite paznju na Bul. Mihajla Pupina, potez od podzemnog do raskrsice sa Banovinom. To je recimo divan primer gde godinama "unapredjuju" zelenilo. Tamo moze bukvalno da se vidi sav jad i beda gradskog zelenila. Dva-tri stara stabla, nekoliko novijih koja se suse ili su vec potpuno osusena pre godinu i vise dana ali i dalje stoje, kao i prazna mesta za stabla koja su posecena pre nekoliko godina i na njihovom mestu nema, zamislite, opet nista! Pratio sam dobro kako se nizu proleca i jeseni i kako ne sade nista na tim praznim mestima i onda naprasno odluce da je najveci prioritet izaci i poseci nesto novo nego zasaditi na tim mestima gde su propustili vec nekoliko prilika (citaj godina) da nesto zasade. Pa ko jos moze da veruje da tamo ima nekih strucnjaka?!

    Preporucujem vam da procitate ovaj tekst, u slucaju da mislite da je sve u vasoj glavi i da je sve to normalno...
    http://voice.org.rs/voice-novi-sad-grad-koji-ostaje-bez-zelenila/
  • Vladis

    25.10.2018 08:02
    Seča
    Sekli su pre dve nedelje i na Satelitu i Novom Naselju, najviše u Partizanskih baza. Dva stabla su zaista bila obolela i trebalo ih je ukloniti, ali ne 10 i više. Na Futopkom putu je još pre dve godine prosečno više stabala, posađena su nova od kojih se jedva trećina primila, a osuđena nisu izbačena.
  • Razmislite

    25.10.2018 06:24
    Cevovod Toplane ka Limanima
    Nije problem socijalizam niti stabla koja su zasađena na Bulevaru Cara Lazara, pored parkinga.

    Problem je što je dozvoljeno Toplani da napravi cevovod pored korenja.

    Sada cevi konstantno greju korenje, i stabla se suše, rapidno.

    Gubimo drvored star 30-tak i više godina.
  • deda

    25.10.2018 01:20
    @Triptih
    u toj tvojoj ulici smo brali palacke, onda je bilo malo bare pa opet palacke i sas i zeljeznicka stanica tu gde je posta i pijaca tako da bez razmisljanja mogu da ti kazem da je ispd peska ritska zemlja, e sad ako je istina da krosnja izgleda kao i koren trebali su jablane saditi, tako nesto nikad se neb' osusili
  • Logi

    24.10.2018 23:09
    braćale
    Kada braćala dobije javnu nabavku pa na oruk krene buldožerom da raskopavaja i kranom da postavlja cevi i pri tom "okrzne" mašinama koje drvo - dobijemo unakaženo zelenilo. Braćala broji novce od tendera, a mi našim novcima saniramo i sadimo što je upropastio. Čekamo godinama da izraste. Dok ono izraste, braćala će upropastiti još 50 drvoreda, a onda će se okomiti i na ovo što sada sadimo. Gde je tu održivost? Koja je perspektiva? Da li će braćala platiti što je razvalio i da li će dobiti minus koji će ga pratiti na svakom narednom tenderu? U Narodnog fronta je davnih dana posečen ceo drvored uz Park city, ne znam zašto su se okomili na tu ulicu, ali verujem da je to deo strategije održivog razvoja i kako kažu "uređenja zelenila".
  • JJ

    24.10.2018 22:06
    Na 100km se nalazi Temisvar sa prelepim parkom i stigodisnjim stablima KOJE NE NAPADAJU LJUDE kao kod na svake godine h Novom Sadu.... park u Arandjelovcu ...predivaaan ... stigodisnja stabla ,veverice,...sta sa Novim Sadom ??? Sta je sa drzavom zadnjih 10 godina ???
    Sta ostavljamo deci ? Promenadu sa pumpama koje ce ispumpavati podzemnu vidu? Spens koji ce od iste vode da potone??
    Tuzno ...pretuzno ...
  • Jadni mi

    24.10.2018 21:46
    Напредњаци, договоре се у памет! Ако овако наставите са сечом дрвећа претворићете овај град у пустињу!
    Под хитно да сте обишли град и засадили свуда нове младице где сте одсекли стара стабла као и тамо где их нико до сада није посадио!
    Зар не видите ви који себе називате градским оцима да вам је све више алергичне деце и астматичара у граду? Па шта је узрок, пита ли се ико од вас напредно размишљајућих? Да није можда прљав ваздух, пун прашине, масних испарења из разних вентила, димњака и ко зна чега..? А како се најбоље чисти ваздух? Тако што се сади и негује дрвеће.То и деца у вртићима знају.
    Изгледа да сте ви то заборавили..или вас није брига за наше здравље..
  • Brus Vilis

    24.10.2018 21:40
    Skoro se ne vidimo od zelenila.
  • nn

    24.10.2018 20:48
    Triptih mozda je trebalo da u sušnom periodu zalijete stablo sa par kofa vode
  • Dragan

    24.10.2018 20:19
    Zima
    Ide zima treba da se greju !
  • ALAL VERA

    24.10.2018 20:11
    Dud,Šljivu,Ringlove,Smokve...
    Pored Staza,da imamo šta gaziti!
    A,Bogami i za Rakiju!
  • jungleman

    24.10.2018 20:10
    Mislim da bi 021 trebao da objavi poredjenje limanskog parka iz satelita 2008. i 2018. Da vidite samo u kakvu se pustinju pretvara ovaj grad a tek za nacionalni park...sve livada do livade nigde hlada nema.
  • Tetka Teča

    24.10.2018 19:58
    Sistematski se masakrira drveće i kada totalno propadne - "moraju" da ga poseku. A stranački kunići trljaju ruke jer se greju zdrvima i kod njih sve to završi, zajedno s polovnom piladi i sendvičima od karbofiksa... Eto...
  • zaludna

    24.10.2018 19:44
    i tako mi pokorno i udvorički ćutimo, ali da se bar ima pred kim ćutati nego od ovoga ima istorija da crveni, a kosti nam neće imati mira...ko na ražanj svi redom...nek niko ne počiva kad se ludilu dopušta da proćerda i poslednju vrednost ponižene domovine
  • ĐURO

    24.10.2018 19:36
    PORED,PEŠAČKIH,BICIKLISTIČKIH
    Obavezno,Što Bliže!
    Da Putari imaju šta da rade!
    Zbog,Korenja!
  • @Novosađanin

    24.10.2018 19:35
    Kada si poslednji put bio kod psihijatra? Ako nisi, trebao bi hitno!
  • Nebojša

    24.10.2018 19:14
    Seci samo seci
    Podrzavam seču samo ako se umesto zenskih topola koje izazivaju alergiju posade PLATANI, HRASTOVI i slicna stabla.
  • Triptih

    24.10.2018 19:00
    Neznalice
    Stanujem u Narodnog fronta preko 40 godina. Nije bilo godine a da se nije sadilo nekoliko desetina novog drveća, jer se prethodno sađeno nije primilo, odnosno sušilo se iste godine ili za godinu dve. To najbolje pokazuje da se radilo nestručno na šta ukazuje i sadašnje objašnjenje Zelenila. Po svoj prilici sadilo se bez prethodnog pedološkog ispitivanja zemljišta. Međutim, Zelenilu se to i te kako isplati, jer svaku novu sadnicu dobro naplate i tako iz godine u godinu.
  • dana

    24.10.2018 18:51
    stručno orezivanje
    Ako je brzorasuća vrsta,kao npr. sibirski brest, trebalo bi radikalno orezivati ,jer se iste godine formira pravilna krošnja,koja će lepo ,uredno delovati. To se radi pri kraju zime, a pre početka vegetacije kako bi do juna meseca grane porasle i drvored se predstavio u punoj snazi.
    Gradsko zelenilo često orezuje samo pojedine grane koje smetaju parkiranim vozilima ili pucaju i tako izlaze po nekoliko puta sa vozilima-dizalicama na teren i troše novac,a drvoredi u ulicama ostaju neuredni, zarasli, deluju zapušteno.
    Često pomislimo da "stručnjaci",koji o tome odlučuju, su samo zaposleni stranački kadar.
  • Prolaznik

    24.10.2018 17:56
    Futoski park
    Mislim da se seklo i u futoskom parku ..
  • Krhka stabla u NS

    24.10.2018 17:42
    Brzo im istekne rok
    Kaze: "Mnogobrojna stabla u ovoj ulici oštećeni su prilikom izgradnje objekata i potrebna je njihova zamena."

    ... i da li je iko zbog toga kaznjen ili je to normalno, kao da drvo naraste za nedelju dana pa nikom nista? Dizu te zgradurine pri tom ne haju ni za sta, ruse sve sto im se nadje na putu, namaknu pare u dzep i zabole ih za sve jer znaju da ni za sta nece odgoovarati. A grad sve sivlji i sivlji.
  • Dobronameran

    24.10.2018 17:31
    Predlog
    Zamenite zemlju i posadite stabla izmedju traka u N. fronta, ispred vrtića Maslačak, izmedju Šekspirove i Balzakove.
  • Mirko

    24.10.2018 17:30
    E stvarno
    Pa jel vi stvarno mislite da gradsko zelenilo seče drva tako bezveze, angažuje radnike, troše resurse samo da bi sekli, očigledno su stara drva sklona padu, bolje i preventivno da seku nego da neko dete ubije grana...
  • pawlle

    24.10.2018 17:29
    stetocine na delu
  • gari

    24.10.2018 17:27
    @Seča
    koji si ti sebi kralj
  • Novosađanin

    24.10.2018 17:07
    Za svaku osudu
    Tako su lepo skraćivali jablanove kod doma Zdravlja Liman, da je jedno stablo trajno prestalo da lista i osušilo se.

    E, majstori, izvesno je da od palac debele mladice ne umete da podignete stablo.

    o je umeo jedino socijalizam, zato vam sada i smeta svaki trag njega, pa i stabla.

    Kod Svilare se boje da stablo ne padne na goste 2021, pa je bolje skratiti ga.
    Ali se ne boje Strasbura ni buldožera.
  • pera

    24.10.2018 17:06
    ..
    Sve opravdano i po projektu, a grad se pretvara u beton.
  • Fluffy

    24.10.2018 16:56
    Ruše igrališta, seku drveće, nema prostora, a zeme grade tržne centre širom okupiranog grada.
  • Seča

    24.10.2018 16:34
    Ova vlast ume samo da kvari i seče. Da naprave, urede to ne umeju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna